Success Quotation

Nothing can stop the man with the right mental attitude from achieving his goal; nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude.
Thomas Jefferson

Tuesday, May 10, 2011

Laporan Pembarisan Unit Beruniform IPG Kampus Rajang 2011
Pada hari Rabu, 23 Februari 2011, perhimpunan unit beruniform dijalankan seperti biasa bermula pada pukul 7.00 pagi. Tunas Kadet Remaja Sekolah (TKRS) menguruskan majlis perhimpunan pada pagi ini dan semua pelajar berkumpul di depan Dewan Sri Rajang. Abdul Aizat Bin Abu Bakar selaku komandan minggu ini memberi hukuman statik untuk berkumpul, berbaris dan bersiap sedia. Pensyarah yang hadir adalah Puan Florina Sigay, Encik George Berundang, Encik Ling Hau Ching, Puan Corella dan En Mat Kamal Bin Abdul Majib.

Gambar 1 : Puan Florina memastikan beberapa perkara penting yang harus dicatat oleh pencatat Jenny Kong.

Gambar 2 :IC TKRS Saudara Silla melaporkan kekuatan platun kepadakomander Abdul Aizat.

Setiap IC unit beruniform melaporkan jumlah platum masing-masing. Pengakap seramai 75 orang, TKRS seramai 75 orang, Bulan Sabit Merah Malaysia seramai 85 orang dan Pandu Puteri Tunas seramai 60 orang. Jumlah keseluruhan ialah 295 orang. Saudara Abdul Aizat melaporkan kekuatan platun kepada pensyarah yang bertugas, Puan Florina Sigay.
Seterusnya, perhimpunan diteruskan dengan nyanyian lagu Negaraku, lagu Ibu Pertiwiku dan Rajang Berbakti. Selepas nyanyian, wakil daripada TKRS iaitu Hanisah Binti Tirmizi menyampaikan pidatonya yang bertajuk “Insan Cemerlang negara Terbilang” Dalam pidato saudari Hanisah ada mengatakan negara yang ingin bergerak berjaya memerlukan tenaga rakyat yang banyak Terutamanya rakyat yang insan cemerlang.

Gambar 3 : Nyanyian Negaraku,Ibu Pertiwiku dan Rajang Berbakti

Gambar 4 : Pemidato Hanisah Binti Tirmiz

Acara diteruskan dengan ucapan dari Ketua Jabatan HEP Encik Mat Kamal Bin Abdul Majib. Beliau mengingatkan para pelajar tentang pidato umum pilihan raya yang akan diadakan pukul 8.30pm. di Dewan Sri Rajang. Beliau memberi pesanan kepada calon-calon yang mengikuti bertanding untuk bersedia dengan manifesto masing-masing. Tambahan pula, beliau mengambil berat tentang hal tatatertib semasa penyampaian ucapan. Para pelajar diingatkan agar tidak membuat bising dan mempraktikkan kemahiran mendengar yang tinggi semasa ucapan disampaikan terutamanya perhimpunan bulanan.
Selepas ucapan Encik Mat Kamal, Puan Florina mengambil alih dan menyampaikan taklimat beliau. Beliau memuji pelajar-pelajar yang mengikuti pidato kerana mempunyai keberanian untuk berpidato di khalayak ramai. Beliau menggalakan penyertaan daripada kumpulan KPLI dan cenderamata akan diberikan kepada pemidato pada akhir semester. Perkara yang kedua adalah tentang kehadiran unit beruniform. Semua pelajar adalah wajib untuk menghadirkan diri dalam perhimpunan unit beruniform dan kehadiran akan diambil. Bagi sesiapa yang ditangkap berada di asrama akan dikenakan tindakan.

Gambar 5 : Ucapan dari Encik Mat Kamal

Gambar 6: Taklimat ringkas oleh Puan
Florina

Perhimpunan bersurai pada pukul 7.15 pagi selepas komandar Aizat minta kebenaran daripada pensyarah bertugas.

Laporan disediakan oleh:
JONG SOO CHIN
Setiausaha TKRS
Institut Pendidikan Guru,
Kampus Rajang.

23 Februari 2011

No comments:

Post a Comment