Success Quotation

Nothing can stop the man with the right mental attitude from achieving his goal; nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude.
Thomas Jefferson

Wednesday, January 19, 2011

LAPORAN PERBARISAN UNIT BERUNIFORM IPG KAMPUS RAJANG 2011

Perhimpunan perbarisan unit beruniform merupakan aktiviti yang diadakan di Kampus Rajang pada setiap hari Rabu yang bermula pada pukul 7.00 pagi sehingga 7.30 pagi. Aktiviti sebegini dapat melatih guru pelatih untuk mendisiplinkan diri, mempertingkatkan diri dengan kemahiran seperti memberi arahan semasa perbarisan, serta memberi peluang kepada mereka untuk berucap di khalayak ramai. Kesedaran mengenai kepentingan unit beruniform dapat dipupuk sekiranya guru pelatih bersungguh – sungguh dalam melakukan sesuatu aktiviti yang dianjurkan.

Perhimpunan unit beruniform pada 12 Januari 2011 yang lepas, dimulakan dengan penerangan daripada Encik Abdul Razak, Penyelaras Unit Beruniform. Pensyarah yang turut pada hari tersebut ialah terdiri daripada Encik Mcnair, Encik Janom, Encik Ling Hau Ching, Encik Ismail Salian, Encik George, Encik Mat Kamal, Puan Corella, Puan Florina dan Puan Liong Lina. Beliau telah memperingatkan setiap unit beruniform mestilah mempunyai ketua di hadapan untuk melapor diri kepada komandan. Tambahan juga, ketua setiap unit juga mestilah mempunyai tatacara yang tertib dan betul ketika membuat laporan tersebut. Kemudian, Encik Abdul Razak mengarahkan setiap wakil daripada setiap unit untuk memberi arahan kepada unit masing – masing. Kemahiran memberi arahan kepada unit masing – masing mestilah dikuasai oleh semua ahli unit beruniform kerana pada suatu hari kelak kita yang akan mendidik murid – murid di sekolah.

Memandangkan pada hari tersebut hujan, perhimpunan unit beruniform diadakan di dalam Dewan Sri Rajang. Semasa di dalam dewan juga, Encik Abdul Razak memberi peringatan kepada semua unit beruniform supaya tidak menghentakkan kaki semasa arahan barisan diberikan oleh komandan. Seterusnya, majlis dimulakan dengan arahan daripada komandan yang diwakili oleh unit beruniform Pandu Puteri iaitu Saudari Merina anak Akim. Setelah arahan diberikan, kesemua ketua dalam unit masing – masing tampil ke hadapan untu memberi laporan kepada komandan.

Setelah kesemuanya selesai, Merina melaporkan kekuatan ahli unit beruniform tersebut kepada Encik Mcnair, Ketua Unit Kokurikulum. Perhimpunan diteruskan lagi dengan nyanyian lagu Negaraku, Ibu Pertiwiku dan Rajang Berbakti. Kemudian, Saudara Sufrie dijemput untuk mengetuai bacaan doa. Aktiviti kemuncak untuk perhimpunan unit beruniform pada kali ini ialah pidato yang akan disampaikan oleh setiap wakil daripada unit masing – masing. Pada kali ini, peserta pidato merupakan wakil daripada unit Pandu Puteri. Saudari Norfadzielah Atiqa telah menyampaikan pidato yang bertajuk, ‘Aktiviti Ko-kurikulum Memperkasakan Peribadi’. Beliau telah menyampaikan pidato dengan begitu bersemangat dan baik sekali. Menyentuh kepada tajuk pidato tersebut, guru pelatih telah disuntik minda dengan kebaikan dan faedah ko-kurikulum di samping dapat membentuk peribadi seseorang individu tersebut.

Akhir sekali, Encik Mcnair dijemput untuk memberikan ucapan. Pada ketika itu, beliau hanya menyampaikan pesanan kepada semua ahli unit beruniform supaya berkumpul di Dewan Sri Rajang pada pukul 4.00 petang. Tujuannya ialah untuk bergambar dengan Timbalan Pengarah yang akan berpindah ke IPG Kampus Ipoh, Perak pada masa yang terdekat ini. Beliau juga turut mengingatkan kepada semua ahli unit beruniform supaya menyediakan cenderamata kepada Timbalan Pengarah sebagai menghargai jasa dan sokongan yang kuat Tuan Timbalan Pengarah terhadap aktiviti kokurikulum.

Laporan disediakan,

Norhidayah bt Talip,

Pengerusi Pandu Puteri Kadet.

No comments:

Post a Comment